, , ,

Haber sunucusu Mesut Yar motosiklet ve skuter sürücülerini ‘yok etmeye yeltenecek’ cesareti nereden alıyor?

  • By Mehmet Aksel
  • Eylül 9, 2026
  • 5 Views

tv100 haber kanalında sabah haberlerini sunan Mesut Yar’ın motosiklet ve skuter kullanan vatandaşlara yönelik “Bunları bir çuvala toplayıp köküne kibrit suyu döker misiniz?” şeklinde nefret ve yok etmeye yönelik kullandığı çirkin dil Türkiye Motosiklet Platformu başta tüm motosiklet sürücüleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Mesut Yar’a “Asıl sen kimsin?” diyerek tepkilerini dile getiren TMP ve motosiklet sürücüleri şu ifadeleri kullandı:

Uusal haber kanalında, motosiklet kullanıcılarını hedef alarak sarf edilen şiddet ve nefret dolu ifadeleri derin bir endişe ve tepkiyle takip ettik.

​Söz konusu yayında kullanılan “Hepsini bir çuvala koyup köküne kibrit suyu dökmek” şeklindeki kabul edilemez beyanlar; ekran başında kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu taşıyan bir yayıncının sınırlarını, etik ilkeleri ve hukuku açıkça çiğnemesidir. Sayıları 8 milyona yaklaşan motosiklet kullanıcısının tamamını zan altında bırakan, genelleştiren ve hedef gösteren bu söylem, katıksız bir nefret dilidir.

​Sormak istiyoruz: Milyonlarca vatandaşı hedef gösteren bu tehlikeli dili kullanma cesaretini nereden alıyorsunuz?

​Trafikte zaten hassas ve kırılgan olan sürücülerimizi ekran başındaki insanlara hedef gösteren bu sorumsuz yayıncılık anlayışı, toplumsal nefreti körüklemektedir. Bu kışkırtıcı ifadelerin etkisiyle trafikte bir motosikletçinin canına ya da malına kastedilmesi durumunda, yaşanacak acıların vicdani ve hukuki sorumluluğu tam da bu söylemleri üretenlerin üzerindedir. Yayıncılık, topluma nefret tohumları ekmek değil; sorumluluk, saygı ve hukuk sınırları içinde hareket etmektir.

​Basın meslek ilkelerine, kanunlara ve insan haklarına açıkça aykırı olan bu üslubu şiddetle kınıyor; söz konusu yayın hakkında gerekli idari ve hukuki süreçleri takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

ÖRNEK CİMER ŞİKAYET FORMU

T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM MERKEZİ (CİMER) MAKAMINA,

BAŞVURU SAHİBİ: [Adınız Soyadınız]
T.C. KİMLİK NO: [T.C. Kimlik Numaranız]
İLETİŞİM BİLGİLERİ: [Telefon Numaranız ve Adresiniz]

ŞİKAYET EDİLEN: Mesut YAR

KONU: “Seni Kim Şımarttı” başlıklı köşe yazısında motosiklet kullanıcılarının hedef gösterilmesi, toplumsal kutuplaşmaya yol açıcı ve trafiği tehlikeye düşürücü ifadeler kullanılması hakkında şikayet.

AÇIKLAMALAR: 

Şikayet edilen sunucu Mesut Yar tarafından kaleme alınan “Seni Kim Şımarttı” başlıklı yazıda, trafikte yasal hakları bulunan ve ulaşımın ayrılmaz bir parçası olan motosiklet kullanıcıları toplu bir şekilde hedef tahtasına oturtulmuştur.

Söz konusu yazıda kullanılan dil ve üslup, motosiklet sürücülerini trafiğin tek suçlusu ve düzensizliğin kaynağı gibi göstermekte; bu durum zaten trafikte can güvenliği mücadelesi veren motosiklet kullanıcılarını diğer sürücülerin gözünde açıkça hedef haline getirmektedir. Genelleme yapılarak tüm motosiklet camiasını töhmet altında bırakan bu ifadeler, trafikteki hoşgörüyü zedelemekte ve motosikletlilere yönelik agresif davranışları, sıkıştırmaları ve tacizleri körükleyecek bir zemin hazırlamaktadır.

Basın ve ifade özgürlüğü, hiçbir topluluk veya meslek grubunu basitleştirerek hedef gösterme, onları trafikteki diğer aktörlerin önüne “suçlu” olarak atma hakkını tanımaz. Trafikte güvenliğin sağlanması ancak karşılıklı saygı ve kurallara uymakla mümkündür; bir kitleyi marjinalleştirerek veya “şımarık” ilan ederek değil.

SONUÇ VE İSTEM:

Yukarıda açıklanan nedenlerle; kamuoyunu bilgilendirme görevi olan bir gazetecinin, toplumu kutuplaştıran ve bir grubu hedef göstererek can güvenliğini tehlikeye atan bu tür yayınları hakkında gerekli incelemelerin yapılmasını, ilgili basın meslek ilkeleri ve yasal mevzuat kapsamında gerekli işlemlerin tesis edilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

[Güncel Tarih]
[Adınız Soyadınız]